неделя, 20 юни 2010 г.

Закаляване на организма

Закаляването на организма е най-важния фактор за стимулиране на имунната система и борбата с алергиите, простудните заболявания и грипа.

Общи принципи на закаляването:

1. Закаляващите процедури се извършват ежедневно, при възможно дори два пъти на ден.

Закаляването изисква постоянство и упоритост. Прекъсването на процедурите за закаляване и постоянното им подновяване не води до желания резултат. На закаления организъм е достатъчно поддържане на закалявката  дори с душ с температура на водата около 10 градуса.

2. Постепенно се намалява температурата на въздуха и водата.

Като начало бихте могли да започнете със закаляване на организма с вода. В продължение на една седмица вземайте душ с температура на водата близка до температурата на тялото. На следващата седмица намалете температурата с 2-3 градуса като редувате температура, близка до темтературата на тялото с намалена с 2-3 градуса. Повторете тази процедура няколко пъти, но не повече от 5 минути. Намаляването на температурата с 2-3 градуса става на всяка следваща седмица. Температурата до която човек се чувства най-комфортно е близка до 18 градуса.

3. Постепенно се увеличава продължителността на процедурите.

През първата седмица температурата на водата не следва да бъде по-ниска от 34 градуса. При намаляване на температурата бихте могли да започнете с отделни части на тялото и постепенно да продължите докато тялото ви свикне с новата температура.
Когато достинете до температура, близка до 22-23 градуса може да увеличите продължителността до 10-15 мин. Когато сезона и времето позволяват не пропускайте закаляване на открито - море, река, басейн. Къпането на открито се смята за най-добрия начин за закаляване.

4. В случай на поява настинка в не особено тежка форма не е необходимо да се преустановяват процедурите по закаляването, но във всички случаи процедурите трябва да се извършват по-внимателно с увеличаване на температурата и намаляване на продължителността.

5. Ако се появи сериозно простудно заболяване по време на закаляването е необходимо да преустановите процедурите. След прекъсването за повече от седем дни е необходимо да започнете от начало.

6. Закаляването на децата трябва да става под строг контрол от страна на родителите и личните лекари.

Ако у вас съществува и най-малко съмнение за това, как организма на детето ще възприеме закаляването, използвайте първоначално закаляване посредством въздуха. Това е един изключително добър начин за започване на закаляване. При температура на въздуха около 20 градуса бихте могли да изведете детето си на въздух, разхождайки се или спортувайки. Едночасова разходка сред природата поне три пъти седмично действа на организма тонизиращо, повишава имунитета и укрепва защитните сили на организма.


http://loop.bg/blogs/body/

Няма коментари:

Публикуване на коментар